Specialist in levering en montage van
daglichtoplossingen in het dak

Waar moet u op letten bij het kiezen van een daklicht?


  • De gewenste hoeveelheid lichtinval

Natuurlijk daglicht in een woonruimte is belangrijk. Hoeveel lichtinval u in de woning of werkplek binnen wilt laten komen, is afhankelijk van de grootte van de ruimte, en het aantal dakramen en de afmetingen ervan.

Voor het binnenlaten van voldoende daglicht plaatst u een dakraam aan één zijde van het dak. Voor meer lichtinval plaatst u meerdere dakramen aan één of aan beide zijden van het hellend dak. Bekijk de afbeelding voor het verschil in lichtinval.  

aa
aa
  • De dakhelling
  • De grootte van het daklicht

Vervolgens is het van belang het daklicht met de juiste afmetingen te kiezen. Immers, het daklicht moet de gewenste hoeveelheid daglicht en ventilatie geven aan de ruimte. Met een eenvoudige rekensom berekent u de minimale grootte: de afmetingen van het daklicht moeten gelijk zijn aan ten minste 10% van de afmetingen van het vloeroppervlakte van de ruimte.

  • De plaats en hoogte van het dakraam

De aanbevolen inbouwhoogte is tussen de 110 cm en 140 cm (rekening houdend met een verdiepingshoogte van 250 cm) vanaf de grond tot onderkant dakraam. Hierdoor heeft u een optimale hoeveelheid lichtinval, gecombineerd met groot bedieningsgemak en een onbelemmerd uitzicht naar buiten toe.

bb
bb

Installeert u het dakraam op 120 cm inbouwhoogte, dan kunt u gemakkelijk een radiator onder dat dakraam plaatsen. Er ontstaat zo namelijk een optimale luchtcirculatie en het voorkomt condensatie op het dakraam. Dat is wel zo prettig.

cc
cc

Hoe hoger u een dakraam inbouwt, hoe méér lichtinval u creëert. Bedenk wel dat u uw dakraam nog moet kunnen bedienen. Zo kunt het kozijn van een Fakro dakraam nog steeds makkelijk openen doordat er een handgreep aan de onderzijde van het kozijn zit. Kiest u voor een Velux dakraam, dan kunt u voor een raam op hoogte gebruik maken van een bedieningsstok. 

  • Het materiaal van het daklicht 

In het algemeen kunt u kiezen tussen houten en kunststof daklichten. Houten daklichten zijn gemaakt van grenen en zijn afgewerkt met (witte) lak op waterbasis. De onderhoudsvrije kunststof dakramen bestaan uit een geharde kern van thermisch gemodificeerd hout en een toplaag van polyurethaan coating.

Kunststof - voordelen
Nauwelijks onderhoud vereist
Duurzaamheid: kunststof gaat 3x langer mee en als gevolg van de verbetering van de productieprocessen is het materiaal tot wel 10 keer recyclebaar.
Bescherming tegen vocht en warmte
Hoge isolatiewaarde

Kunststof – nadelen
Hogere aanschafkosten t.o.v. hout
Verschillen in kwaliteit

Hout – voordelen
Authentiek uiterlijk
Lagere aanschafkosten t.o.v. kunststof 
Hoge, natuurlijke isolatiewaarde



Hout – nadelen
Onderhoud (eens in de 3-5 jaar)
Minder milieuvriendelijk dan kunststof: hout is minder vaak recyclebaar dan kunststof

Vochtige ruimtes
Voor vochtige ruimtes als badkamers adviseren we nagenoeg altijd een kunststof (Velux) of PVC (Fakro) daklicht. Alleen dan kunnen we een lange levensduur garanderen.

  • Het type beglazing 

Kiest u voor een daklicht met HR++ glas, dan kiest u voor optimale isolatiewaarden. Daarnaast zijn er verschillende typen beglazing beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en eigenschappen. Zo is er veiligheidsglas, zonwerende beglazing, diffuus glas, glas voor passiefhuis constructies en geluids-reducerende beglazing. Welk type glas past het beste bij uw wensen? Neem in ieder geval de functie van de kamer waarin het daklicht gemonteerd wordt mee in uw overwegingen. Zo adviseren we om in een ruimte waar geslapen, gewerkt of gerecreëerd wordt, in ieder geval veiligheidsglas toe te passen. Welk type glas het beste past bij uw nieuwe daklicht bepalen we in overleg met u.